Information

I avsnittet för information hittar du information om olika miljöåtgärder och metoder som kan minska gårdens vatten- och miljöpåverkan samt öka den biologiska mångfalden.

Logga in på tjänsten

Förbättring av markens växtskick

Markens växtskick utgörs av en rad kemiska faktorer på åkern (bl.a. markens surhet, näringsämnen), fysikaliska faktorer (bl.a. jordarter, vattenhushållning) och biologiska faktorer (bl.a. mikroorganismer, daggmaskar). Det lönar sig att säkerställa att den omfattande och interaktiva helheten fungerar ända från de grundläggande frågorna.

En fungerande vattenhushållning på åkern är avgörande med tanke på dess växtskick. Grundtorrläggningen har till uppgift att förhindra att externt dräneringsvatten kommer in på åkern och att leda det dräneringsvatten som samlas på åkern vidare till vattendragen. Syftet med dikningen av åkern är att trygga åkerns bärighet så att odlingsåtgärderna kan genomföras i rätt tid utan att åkerns jordsammansättning packas. Lantbruksväxternas rötter behöver syre för att växa, och det finns inte mycket syre i vattenmättad jord. Störningar i rotsystemets funktion minskar grödans tillgång till vatten och näringsämnen. Åkerns ytformning, avlägsnande av eventuella markpackningar samt undvikande av att de bildas och dräneringskistor som vid behov byggs i täckdiken förhindrar att regn- och smältvatten ansamlas i pölar.

Jordsammansättningen är en central del av en fungerande vatten- och näringshushållning på åkern. Jordsammansättningen upprätthålls av organogent material som stärker jordens grynstruktur. Mängden organogent material i jorden kan påverkas genom växtföljd. Odling av fleråriga grödor ger en stor rotmassa på åkern, vilket ökar mängden organogent material på åkern när det långsamt bryts ner. Bevarandet av organogent material påverkas förutom av växtföljd också av att åkern bearbetas och av den teknik som används.

Surheten reglerar kraftigt de kemiska och biologiska reaktionerna i marken och påverkar indirekt markens fysikaliska egenskaper. Alltför hög surhetsgrad minskar tillförseln av flera näringsämnen, antingen genom att binda dem i jorden eller genom att öka näringsämnenas läckage. Eftersom vår jordmån till sin natur är sur och odlingen dessutom redan i sig försurar marken, finns det ett återkommande behov av kalkning. I torvjord kan markens pH-värde vara betydligt lägre än i mineraljord utan att det påverkar skörden negativt.

Åkerns växtskick och dess utveckling kan följas upp på basis av analysresultaten av jordprov. Variationen i växtskicket kan vara betydande redan inom ett åkerskifte. Det kan lätt påvisas med hjälp av flygfotografering.