Information

I avsnittet för information hittar du information om olika miljöåtgärder och metoder som kan minska gårdens vatten- och miljöpåverkan samt öka den biologiska mångfalden.

Blandad odling

Vid blandad odling sås växterna samtidigt som utsädesblandning. Utöver foderspannmålsblandningar är vallblandningar vanligast.

  • blandningar av spannmål och oljeväxter
  • blandningar av proteingrödor och oljeväxter
  • vallblandningar är uppdelade efter ettåriga eller fleråriga växter och användningsområde (gröngödslings-, hö-, ensilage- och färskfodervall, betesvall, utsädesvall)

Sädesblandningar ger odlingssäkerhet vid väderleksförändringar, vilket är en av de främsta orsakerna till blandad odling av fodersäd. Med hjälp av blandad odling kan man justera tidpunkten för och antalet odlingsarbeten. Dessutom minskar variationen i skörden, eftersom en blandad odling har sädesslag med olika egenskaper. Även kostnaderna för växtskydd kan sjunka och växtvalet kan påverka växtbeståndets utvecklingsrytm och risk för liggsäd. Fördelar med ett blandat växtbestånd är dessutom att växtsjukdomstrycket minskar och spridningen av växtsjukdomar förebyggs.

Genom blandad odling kan man med hjälp av mer täckande växtlighet och en längre tid med växttäcke för marken effektivera utnyttjandet av näringsämnen från lantbruksväxter. Med växtarternas olika egenskaper kan man påverka det blandade växtbeståndets förmåga att utnyttja och återvinna näringsämnen från olika jorddjup. Genom att lägga till kvävefixerande grödor i vall- och spannmålsblandningar kan mineralgödselmedel ersättas och självförsörjningen av protein ökas.