Information

I avsnittet för information hittar du information om olika miljöåtgärder och metoder som kan minska gårdens vatten- och miljöpåverkan samt öka den biologiska mångfalden.

Vallar

Odling av vall är den vanligaste formen av åkeranvändning i Finland. Normalt fås 2–3 skördar av vall under sommaren. Vid odling av vall ska man alltid först beakta växtbeståndets användningsändamål, arten och egenskaperna hos de åkrar som odlas samt odlingszonen. Dessutom ska vallblandningen vara odlingssäker. De arter och sorter av vall som har valts ut för blandningarna har en väsentlig inverkan på vallens egenskaper. De vanligaste sorternas som väljs är timotejsorter. På dikogårdar används mer rörsvingel eller rörflen. Rödklöver, hundäxing och rörsvingel som har djupa rötter bearbetar marken och ökar halten organiskt material. Vitklöver lämpar sig för att täcka bara fläckar i vallen och minskar utrymmet för ogräs. Vallodling förbättrar jordens växtskick och upprätthåller eller till och med ökar dess kollager. Kolbindningen kan effektiviseras genom att man ser till att det efter betesgång eller slåtter finns tillräckligt med bladyta i vallen för att bindandet ska kunna fortsätta och växa tillbaka snabbt. Med tanke på koldioxidbindningen är det viktigt att inte bara odla gräsväxter utan också vallbaljväxter. Fleråriga vallar binder kol bättre än ettåriga, eftersom deras rötter är mer långlivade och bryts ned långsammare än för de ettåriga.

Jordbrukets stödsystem är en av de drivande faktorerna för odling av vall. För närvarande beviljas stöd bland annat för växttäcke vintertid, naturvårdsåkrar och skyddszoner. Vallblandningar av flera arter är också bra med tanke på främjandet av mångfalden i miljön.

Heinäkasvien ominaisuuksia